Κρατήστε με ενήμερο για τα Manufacturing Awards 2024

Οι Προηγούμενες Διοργανώσεις

Δείτε τους νικητές των προηγούμενων διοργανώσεων, καθώς και στιγμιότυπα από τις Τελετές Απονομής

Manufacturing Excellence Awards 2022

Τα Manufacturing Excellence Awards για τέταρτη συνεχή χρονιά έρχονται να επιβραβεύσουν την αριστεία των επιχειρήσεων του ευρύτερου βιομηχανικού τομέα της χώρας καθώς και των επιχειρήσεων που προσφέρουν λύσεις για τη βιομηχανία.

Η εφευρετικότητα, η επιχειρηματική δεινότητα, η διατήρηση και ανάπτυξη της βιομηχανικής δραστηριότητας σύμφωνα με τους νέους όρους ψηφιακής μετάβασης και διαχείρισης κρίσεων που έθεσε η χρονιά που πέρασε αναδεικνύονται μέσω peer review αξιολόγησης και επιβραβεύονται μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης.

Ενημερωθείτε για τις διαφορετικές κατηγορίες βράβευσης και αναδείξτε τις βέλτιστες πρακτικές της βιομηχανίας που εκπροσωπείτε ή των καινοτόμων λύσεων που προτείνετε για τη βιομηχανία!

Manufacturing Excellence Awards 2022

Manufacturing Excellence Awards 2021

Manufacturing Excellence Awards 2021

Manufacturing Excellence Awards 2020

Μήνυμα του Προέδρου της Κριτικής Επιτροπής των Βραβείων

Διονύσης Νικολάου
Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής

Γενικός Διευθυντής διαΝΕΟσις

Τον τελευταίο χρόνο γίναμε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς για το κόσμο υγειονομικής κρίσης με ανυπολόγιστες οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις. Η κρίση αυτή σε συνέχεια της δημοσιονομικής που βιώσαμε ως χώρα την τελευταία δεκαετία, απεκάλυψαν απο κοινού τις διαρθρωτικές μας στρεβλώσεις στο παραγωγικό μοντέλο και απέστειλαν τα τελευταία σήματα κινδύνου για τις μεταρρυθμίσεις που επιτέλους πρέπει να γίνουν. Η χαμηλή παραγωγικότητα, το έλλειμμα επενδύσεων, η κλειστή οικονομία και η αναποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση είναι βασικοί πυρήνες της χαμηλής μας ανταγωνιστικότητας που δεν θα επιτρέψουν επί μακρόν ακόμα και τη διατήρηση του βιοτικού μας επιπέδου.

Ταυτόχρονα όμως οι κρίσεις αυτές ανέδειξαν τους τομείς που πρέπει να στραφούμε αλλά και τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε. Η κοινωνία ολόκληρη είχε την ευκαιρία να δει από πολύ κοντά και να νοιώσει την αξία του εξειδικευμένου προσωπικού, την συμβολή της έρευνας και της καινοτομίας στην αντιμετώπιση του κακού, την τεράστια σημασίας συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας και της πολιτείας και τέλος την ισχυρή ανθεκτικότητα και την έγκαιρη προσαρμοστικότητα στις νέες συνθήκες παραγωγής, διανομής και επικοινωνίας πολλών επιχειρήσεων. Των επιχειρήσεων αυτών που είχαν από πολύ νωρίς προσανατολισθεί στην εξωστρεφή δράση, είχαν διαποτισθεί με κουλτούρα καινοτομίας και είχαν μέσα τους τον αέρα της οραματικής επιχειρηματικότητας. Δεν πρέπει να έχουμε καμμία αμφιβολία ότι μελλοντικά αυτές θα είναι οι μόνες αξίες που θα εξοπλίζουν τις επιχειρήσεις για να αντέξουν τον διεθνή αδυσώπητο ανταγωνισμό που δημιουργούν οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, οι περιβαλλοντικές προκλήσεις και οι απαιτούμενες νέες δεξιότητες.

Στο πλαίσιο αυτό είναι πολλή η δουλειά που πρέπει να γίνει. Το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων, η χαμηλή παραγωγικότητα, η αδιαφάνεια, η επιχειρηματικότητα ανάγκης, η σύνδεση παραγωγής και επιστήμης και η υπερβολική κρατική παρέμβαση στο κύκλωμα της παραγωγής και της διακίνησης είναι μερικά από αυτά. Στο χώρο της έρευνας και της κανοτομίας τα προβλήματα επίσης δεν είναι λίγα. Η χαμηλή χρηματοδότηση, ο κατακερματισμός της ερευνητικής δραστηριότητας, η αδυναμία μετατροπής της έρευνας σε προϊόντα ή υπηρεσίες και τα θεσμικά εμπόδια συνεργασίας ακαδημαϊκού προσωπικού και επιχειρήσεων είναι επίσης μερικά από αυτά.

Παρ’όλα αυτά, η αισιόδοξη πλευρά στο ερευνητικό πεδίο της χώρας μας είναι ότι διαθέτουμε υψηλό ερευνητικό δυναμικό. Επίσης υπάρχει ένας σχετικά μικρός αλλά δυναμικός πυρήνας επιχειρήσεων που έχει τελικά υπερκεράσει όλα τα παρα πάνω αντικειμενικά εμπόδια, έχει επενδύσει στην οικοδόμηση δεξιοτήτων του προσωπικού, έχει υιοθετήσει τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, έχει δημιουργήσει κουλτούρα καινοτομίας και έχει παρουσιάσει αξιόλογα επιτεύγματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εξέχουσες αυτές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο φετικό διαγωνισμό «Manufacturing Excellence Awards 2020» που έχει εξελιχθεί σε σύμβολο-θεσμό της προσπάθειας, δημιουργίας καινοτομίας στη χώρα μας.

Τα επιτεύγματα των συμμετεχόντων μας προκαλούν τον θαυμασμό γιατί αποτελούν εξαίρεση στη μαυρίλα της στασιμότητας και την απεχθή μεμψιμοιρία ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει στη χώρα αυτή. Είναι η απάντηση και η επιβεβαίωση ότι όλα είναι θέμα θέλησης, οράματος και δέσμευσης.

Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να αποτελέσουν τη βάση και το παράδειγμα για τη διάδοση του πνεύματος της έρευνας σε όλη την οικονομία για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο βασισμένο στην καινοτομία και εξωστρέφεια.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες.

Manufacturing Excellence Awards 2019

Νικήτρια η εξωστρεφής και καινοτόμος επιχειρηματικότητα

Σε διάχυτο κλίμα αισιοδοξίας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019, στο Grand Hyatt Athens, η Τελετή Απονομής των Manufacturing Excellence Awards 2019. Την τελετή απονομής παρακολούθησαν 250 υψηλόβαθμα στελέχη και CEOs των βραβευθέντων επιχειρήσεων, εκπρόσωποι υπουργείων, οργανισμών, φορέων και επαγγελματικών συνδέσμων, decision-makers της αγοράς και δημοσιογράφοι. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων-Βιομηχανίας & Εμπορίου, Νίκος Παπαθανάσης.

Manufacturing Excellence Awards 2019 ceremony

Στο βάθρο της νίκης ανέβηκαν οι πιο καινοτόμες, εξωστρεφείς και δυναμικές βιομηχανίες της Ελλάδας, ηχηρά ονόματα, αλλά και κάποιες μικρότερες μεταποιητικές επιχειρήσεις. Η βραδιά εξελίχθηκε σε μία σημαντική συνάντηση-γιορτή της ελληνικής βιομηχανίας, απ’ όπου δεν έλειπαν οι προβληματισμοί, σημαντικές ανακοινώσεις, συζητήσεις και networking για τις σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται, ώστε να πετύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και βιώσιμη οικονομική ευημερία.

Η διοργάνωση των Manufacturing Excellence Awards 2019 επιβραβεύει και αναδεικνύει βέλτιστες και καινοτόμες πρακτικές βιομηχανικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της λειτουργίας τους, περιλαμβάνοντας ποιότητα εργασιών στην παραγωγική και εφοδιαστική αλυσίδα, περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και συνεισφορά στην ανάπτυξη της τοπικής και εθνικής οικονομίας.

Ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, Διονύσης Νικολάου (Γενικός Διευθυντής, διαΝΕΟσις), «άνοιξε» τη βραδιά, εξαίροντας τον δυναμισμό των υποψηφίων του διαγωνισμού και των έργων τους, που ακόμα και σε συνθήκες κρίσης, απέδειξαν ότι μπορούν να μεγαλώνουν και να διακρίνονται. Αναφέρθηκε, επίσης, στις προκλήσεις και το περιβάλλον που καλούνται να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις σήμερα και τις σοβαρές αλλαγές που χρειάζονται για τη δημιουργία κουλτούρας καινοτομίας σε όλα τα επίπεδα: προϊόν, επικοινωνία, δικτύωση, φιλοσοφία επιχείρησης, εκπαίδευση, διαδικασίες διοίκησης και οτιδήποτε αφορά την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης και τη στρατηγική marketing. Συνεχάρη τους νικητές, τους ενθάρρυνε να συνεχίσουν με την ίδια δημιουργικότητα και αγάπη τη δουλειά τους, τονίζοντας πως: «Όλοι σε ένα δυσμενές οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον είναι νικητές. Γιατί ετόλμησαν, εδημιούργησαν και απεδέχθησαν την πρόκληση της σύγκρισης και της ευγενούς αναμέτρησης. Σε όσους διακρίθηκαν, η προτροπή μας είναι να επιμείνουν σκληρά για να κρατήσουν τη θέση τους σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει και “το φυλάττειν τα αγαθά, χαλεπώτερον του κτήσασθαι”».

Ο Yφυπουργός, Νίκος Παπαθανάσης, στον χαιρετισμό του συνέδεσε την ύπαρξη βραβείων αριστείας, όπως τα Manufacturing Excellence Awards 2019, με την ανάγκη για ανάπτυξη και αριστεία που χρειάζεται η Ελλάδα, ώστε να έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει ισότιμα σε όλες τις δράσεις και να λάβει το μερίδιο που της αντιστοιχεί, ενόψει του μετασχηματισμού της βιομηχανίας στην Ευρώπη. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ανέφερε ότι στόχοι της κυβέρνησης είναι αύξηση του ΑΕΠ κατά 5 μονάδες στα επόμενα 10 χρόνια, 3% ανάπτυξη, ψηφιοποίηση και τεχνητή νοημοσύνη, περιβάλλον, πλήρης διευκόλυνση λειτουργίας επιχειρηματικών πάρκων και γρήγορη αδειοδότηση στρατηγικών επενδύσεων.

Βραβεία και Διακρίσεις

Τα Manufacturing Excellence Awards 2019 από την πρώτη τους χρονιά εμπιστεύθηκαν επιχειρήσεις από τους βασικότερους παραγωγικούς κλάδους της χώρας, όπως των Τροφίμων & Ποτών, Φαρμάκων & Καλλυντικών, Αλουμινίου, Χημικών & Πετρελαιοειδών, Μετάλλου & Εξόρυξης, Αυτοματισμών και άλλων, απ’ όπου αναδείχθηκαν οι νικητές.

Στην πρώτη ενότητα «Αριστεία ανά βιομηχανικό κλάδο», Gold βραβείο απέσπασαν η Demo Βιομηχανία Φαρμάκων και ο Όμιλος Ηρακλής.

Στη δεύτερη ενότητα «Επενδύσεις και στρατηγική», Gold βραβείο απέσπασαν οι βιομηχανίες Τέρνα Λευκόλιθοι (2 χρυσά), Alumil, Johnson & Johnson Hellas και ΕΤΕΜ.

Στην τρίτη ενότητα για τη «Διοίκηση εργοστασίου», Gold διάκριση απέσπασαν οι Thrace Plastics Pack, Sidenor και Hellenic Catering.

Στην τέταρτη ενότητα που αφορά «Καινοτομίες και νέες τεχνολογίες», Gold βραβείο έλαβαν οι Kleemann Hellas, Gizelis Robotics, Alumil, Συστήματα Sunlight και Coca-Cola Τρία Έψιλον.

Η πέμπτη ενότητα «Ποιότητα, εξυπηρέτηση και συνεργασίες», έδωσε Gold βραβείο στις Kleemann Hellas και Europa Profil Αλουμίνιο.

Στην έκτη ενότητα «Εργασία, ασφάλεια και περιβάλλον», Gold βραβείο κέρδισαν οι Barilla Hellas, MΕΓΑ Προϊόντα Ατομικής Υγιεινής και Όμιλος Ηρακλής.

Τα βραβεία διοργανώθηκαν υπό την αιγίδα του ΣΕΒ και την τιμητική υποστήριξη της Ελληνικής Παραγωγής, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος και του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών.